by

Bryg din egen øl: Hjælp til nybegynderen

Flere og flere kaster sig over hobbyen som ølbrygger. Ølbrygning er en hyggelig proces, og det behøver slet ikke at koste en formue. Når du til sidst står med det endelige resultat, er det noget af en følelse at drikke sin egen øl. Derudover er det virkelig noget, der kan imponere både kollegaer, venner og familie. Er du nybegynder i ølbrygning, får du her gode råd til at komme godt i gang.

 

Hav det rigtige udstyr

Før du kan komme i gang med at brygge, skal du selvfølgelig have det rigtige brygudstyr. Som minimum skal du have en bryggergryde, et termometer, et mæske-kar eller to gæringstanke eller gæringsspande samt en slange eller hævert. Du kan også gøre det endnu lettere i starten ved at købe et begyndersæt. Her får du alt det nødvendige udstyr samlet i ét, hvilket virkelig er smart.

 

Lav eller køb gærstarter

Når udstyret er på plads, skal du tre dage før brygningen lave en gærstarter. Denne kan du vælge at lave selv, eller du kan købe gærstarter i folio-pakning. Vælger du folio-pakningen, vil du blot skulle købe den ønskede gær til at lave den ønskede type af øl. Dette er især ideelt for dig, der stadig er grøn i ølbrygning.

 

Husk den gode hygiejne

Desinficering og rengøring er ekstremt vigtigt i ølbrygning, hvis man ønsker et vellykket resultat. Bryggergrejet skal derfor steriliseres inden brug, ligesom ens hænder skal vaskes regelmæssigt. Til rengøring er klorin, soda, natrium lud og afløbsrens perfekt, mens sterilisering kræver enten iodophor, kogende vand, klorin eller laboratoriesprit. Det er udstyr såsom brygske, termometer, flakser, hævert, fade og lignende, der bør steriliseres.

 

Du er nu klar til at komme i gang med selve bryggeprocessen, der byder på malt, mæskning, filtrering, urtekog, humletilsætning, urtenedkøling, urtehældning på gærtank, hovedgæring, anden gæring, lagring – og til sidst nydelse af den hjemmebryggede øl.